Tour de France – Euroopan urheilukulttuurin kermaa

Älä suotta yritä ääntää huonolla ranskalla Ranskan ympäriajoa. Nimensä mukaisesti Ranskassa ajettava maailman tunnetuin pyöräilykilpailu on myös monien mielestä yksi rankimmista yhtäjaksoisista kilpailusuorituksista, sillä kilpailijat polkevat reitillään noin 4000 kilometriä. Lisätään tuohon hurjaan kilometrimäärään vielä reisiä polttavat vuoristo-osuudet Keski-Euroopan kuumassa kesässä. Näin ollen ei ole ihme, että Le Tourin keltapaitaista voittajaa pidetään varsinaisena superihmisenä.

Kisan historiaa

Kisaa on ajettu jo vuodesta 1903 lähtien ja ainoastaan maailmansodat pakottivat kisan tauolle. Ranskan ympäriajo on myös yksi kolmesta pyöräilyn pääkilpailuista Italian ja Espanjan ympäriajojen lisäksi. Kisa käydään etappien muodossa, jotka vaihtelevat nopeista aika-ajoista pitkiin tasanko- ja vuoristoajoihin. Kaikkien tuntema ja myöhemmin surullisenkuuluisa Lance Armstrong oli kaikkien aikojen menestynein Tour de Francen kilpailija peräti seitsemällä voitollaan, mutta myöhemmin paljastunut dopingkäyttö mitätöi hänen kaikki voittonsa. Täten nykyisin parhaan ajajan tittelin jakaa neljä eri miestä, kaikki viidellä voitolla (ranskalaiset Jacques Anquetil ja Bernard Hinault, belgialainen Eddy Merckx sekä espanjalainen Miguel Indurain).

Suomen kunniaa ovat pitäneet yllä Joona Laukka (1997-98), Kjell Carlström (2005-07) ja Jussi Veikkanen (2009). Toistaiseksi suomalaiset eivät ole päässeet pukemaan voittajan keltaista paitaa, mutta esimerkiksi Carlström sijoittui vuonna 2006 kahdeksannella etapilla sensaatiomaisesti toiseksi. Veikkasen meriitteihin täytyy laskea vuoden 2009 Ranskan ympäriajon mäkikilpailun johtopaikka 2–5 etapin jälkeen. Näin ollen suomalainen sisu on tuonut meille mainetta ja kunniaa, vaikkei voittoa olla vielä kotiin tuotukaan.

Tämänvuotisessa kisassa neljä ennakkosuosikkia

Tämän vuoden ympäriajoa tulevat todennäköisesti dominoimaan brittiläinen Chris Froome, kolumbialainen Nairo Quintana, espanjalainen Alberto Contador sekä italialainen Vincenzo Nibali. Näin arvioi Betsson, joka antaa näille herroille erityisen pienet voittokertoimet välillä 2,95 ja 4,40. Betssonin palvelusta voit huomata, kuinka viidennelle suosikille kerroin pompsahtaa jo 35:een. Näin ollen on selvää, ettei kärkinelikon lisäksi muita haastajia Ranskan reiteille juuri odoteta. Toisaalta yllätyksiä tapahtuu ja ainoa asia mikä on varmaa, on itse epävarmuus.

Ranskan ympäriajoa varjostavat vuosittaiset dopingkäryt, jotka voivat tulevaisuudessa viedä jopa katsojien mielenkiinnon pois lajista. Toisaalta Tour de France on sama asia keskieurooppalaisille kuin kesän musiikkifestivaalit meille suomalaisille: Eipä niitä kuitenkaan kukaan muista enää seuraavana päivänä.