Millainen on hyvä matkapyörä

Ei ole yhdentekevää millaisella pyörällä ajaa. Jos omat pyöräilyt ovat vain kaupunkioloissa tapahtuvaa paikasta toiseen liikkumista, niin tähän tarkoitukseen on eri pyörät kuin maantievaellukselle lähtiessä. Jos käytä pyörääsi enemmän vaativissa maasto-olosuhteissa kuin maanteillä, on tälläkin eroa pyörän valinnassa.

Mutta millainen polkupyörä on sitten fiksua valita kun lähdetään pyörällä pidemmälle ajolle? Matkapyöräilyyn sopii erinomaisesti hybridipyörät eli maastoretkipyörät. Tai vakiopyörät ja erilaiset retkipyörät sopivat myös. Mutta kuten alussa todettu, maastopyörät on hyvä jättää vain sinne maastoon, sillä niiden leveät renkaat rullaavat huonosti asfalttiolosuhteissa. Myös ajoasentoon on pyörää valitessa syytä kiinnittää huomiota, sillä ajoasento saa olla pystympi maantieajossa kuin esim. kilpaa ajettaessa. Vaihteitakin saa olla, makuasia, mutta hyväksi havaittu pyörämalli on vakiorunkoinen retkipyörä noin seitsemällä vaihteella.

Pyörän lisäksi on hyvä miettiä hetki myös lisävarusteita. Pyörässä on hyvä olla jonkinlainen taustapeili, soittokello sekä tietenkin valot. Suomessa ilman valoja pimeällä on jopa sakotettava teko! Ja turvallisuutta tuomaan on syytä tarkistaa myös onko pyörän pinnaheijastimet kunnossa. Sekä jonkinlaiset pyörälaukut tarvitaan myös, mikäli ei halua varusteitaan raahata selässä painamassa. Pyörälaukkujen hinnat vaihtelevat melkoisesti mutta kannattaa valita vedenpitävät ja sellaiset, jotka saa helposti ja tukevasti kiinnitettyä pyörän tavaratelineeseen.

Jotta vältytään varkauksilta, on pyörä syytä lukita yleisillä paikoilla ja turvallisemmin tämän tekee kahdella lukolla, U-lukolla sekä vaijerilla. On ikävä huomata reissun päällä tulleen varkauden uhriksi. Sekä myöskin pyörän rikkoontumisen varalle on syytä pitää jonkinlaista korjaussettiä pyörän mukana. Renkaan paikkaamiseen on olemassa erilaisia tapoja ja jotkin renkaat osaavatkin itse paikata itsensä.

Näillä pärjää jo pitkälle, hifistelymielessä voi pyörään toki lisätä myös matka- tai nopeusmittarin. Sekä karttateline tai teline puhelimelle tai GPS:lle on mukava lisä.