Kauniita paikkoja, joita voi saavuttaa pyöräillen

Maailma on täynnä kauniita paikkoja, jotka on mahdollista nähdä niin pyöräillen kuin muillakin kulkuvälineillä. Riippuen aivan siitä missä pyöräilee. Etenkin Euroopassa ollaan hienosti huomioitu myös pyörällä liikkujat huomioon ja monen maan matkailuinfosta saa valmiita reittejä pyöräilijöitä varten. Myös Suomessa on helppoa ja kätevää liikkua pyörän selässä ja täällä myös liikenne on suhteellisen rauhallista verrattuna muihin maihin. Esim. pyöräillen Suomessa-nettisivulta saa vinkkejä erilaisiin reitteihin kotimaassa, kuten mm. 272 km pitkä reitti Helsingistä Turkuun, joka on jaettu kuudelle eri päivälle.

Naapurimaassa Virossa on myös huomioitu pyöräilijät ja esim. Tallinnasta on myös mahdollista lähteä opastetulle pyöräretkelle kohti vehreätä Kadriorgia. Tai vaikka Lahemaalle. Lisää Viron pyöräilymahdollisuuksista voi käydä lukemassa lisää sivulta http://www.citybike.ee/fin/ josta löytyy lisäinfoa pyöräilystä Virossa sekä muissakin Baltian maissa.

Osoitteesta kunnonlomat.com voi käydä hakemassa vinkkejä suunnitellessa omia pyöräreittejä. Halutessa koluta useamman maan samanaikaisesti yhdellä reissulla voi lähteä vaikka Adrianmeren valloitusretkelle, jossa olisi tarjolla reilu 300 km:n pituinen reitti Venetsiasta, Italiasta kohti Sloveniaa ja Kroatiaa. Matkalla poljetaan jonkin verran myös vuoristoalueella, joten se ei ole ihan helpoimmasta päästä mutta ei niitä vaativimpiakaan reittejä.

Pyöräily Ranskan maaseudulla Provencessa kuulostaa myös ihanteelliselta ja todella kauniilta pyöräilykokemukselta. Matkan voi aloittaa vaikka Arlesta, joka on yksi Unescon maailmanperintökohteita, ja jatkaa sieltä matkaa viiniviljelmien, laventelilaaksojen ja oliivitarhojen poikki halki kauniin Provencen aina kohti Välimerta, St. Maries de la Merin kalastajakylään päin ja sieltä takaisin sisämaahan Nimesiin ja Avignoniin ja takaisin lähtöpisteeseen Arlesiin. Matkaa reitille tulee noin 300 km.

Jos Unescon maailmanperintökohteet kiinnostavat enemmänkin, voi niitä lähteä pyörän selässä ihailemaan myös Albaniaan, jossa tarjolla on jopa neljä kohdetta, mm. Beratin ja Butrintin kaupungit.

Yksi lähialueista, joka on kuin luotu pyöräilyyn, on Ahvenanmaa. Sen tasainen maasto sopii hyvin niillekin, joilla ei ole paljoa pyörävaelluskokemusta sekä 16 kunnan alueella on tarjolla paljon nähtävyyksiä.

Jos mielii hieman toisen näköisiä maisemia kuin laventelipellot ja vanhat kaupungit, voi aina lähteä pyöräretkelle myös Himalajan vuoristoon. Ei ehkä joka jannulle sopiva yli 1100 kilometrin pituinen reitti Tiibetistä Himalajan poikki Katmanduun, mutta ainakin unohtumaton kokemusta lumihuippuisten vuorien, vuoristojärvien ja jakkilaumojen keskellä.