Pyöräkisoja maailmalta

Maantiepyöräily on erityisen suosittua Euroopassa vaikka toki sitä muuallakin harrastetaan ja muualtakin hyviä pyöräilijöitä tulee kuten USA:n Lance Armstrong. Mutta siis etenkin mm. Belgiassa, Ranskassa, Italiassa ja Espanjassa kisat ovat todella suosittuja.

Kisoja voidaan käydä niin päiväkisoina joissa ensimmäinen maaliin tullut suoriutuu voittajaksi tai sitten kisat voivat olla useamman päivän mittaisia, jolloin voittajaksi tulee se, joka saa tililleen eniten osakilpailuvoittoja.

Kansainvälisen kisavuoden yleensä aloittaa Course au Soleil eli Pariisista Nizzaan ajettava etappikisa, jota on pyöräilty vuodesta 1933 asti. Kisalla on yleensä matkaa yli 1100 km, mutta myös alle tuhannen kilometrin kisojakin on käyty. Eniten voittoja tilillään on irlantilaisella Sean Kellylla. Tämä siis avaa kisakauden ja on ensimmäinen lukuista etappikisoista, joita vuoden aikana käydään.

Toukokuussa päästään ajamaan Giro d’Italia eli Italian ympäriajoa, joka myöskin pelkästään Girona tunnetaan. Italian ympäriajo on yksi kolmesta isommista ympärijoista jota on käyty jo 1909 lähtien, välissä muutamien vuosien taukoja maailmansodista johtuen. Italian ympäriajon reitti poikkeaa aina hieman edellisen vuoden reitistä ja sen aikana voidaan myös tehdä rajan ylityksiä.

Mutta jos ei Giro ole tuttu, niin Tour on eli Tour de France. Se on yksi näistä kolmesta isoimmista kisoista ja poljetaan heinäkuussa. Ensimmäiset kisat olivat jo vuonna 1903. Silloin tuskin oli vielä vedonlyönti kisoista mahdollista niin kuin tänä päivänä. Kisaan voi nyt jo käydä jättämässä vetoja Betsafen sivulta ja jättää kortensa likoon sen puolesta, suoriutuuko kisan voittajaksi viime vuodenkin voittaja Chris Froome. Vaiko laitatko ennemmin panoksesi likoon Vincenzo Nibalin puolesta, joka on viime vuoden Giron voittaja?

Kolmas isoista ympäriajoista on syyskuussa ajettava Espanjan ympäriajo, jota voidaan kutsua myös lyhyesti nimellä Vuelta. Nämä kaikki ovat siis monipäiväisiä etappikisoja.

Yksipäiväisistä kisoista on puhuttu myös klassikoina, ja näistä kaikista arvostetuimmat kisat ovat monumenttikisoja. Niitä on yhteensä neljä, joista ensimmäisenä ajetaan vuodesta 1907 ajettu La Primavera eli Milano-San Remo-kisa maaliskuussa. Ensimmäinen kevätklassikko on Belgian kisa Ronde van Vlaanderen, jonka paikka kisakalenterissa on tänä vuonna huhtikuun kuudes päivä. Kisa tunnetaan myös nimellä Tour de Flandres. Muut monumenttikisat ovat La Reine (Pariisi-Roubaix 13.4.2014), La Doyenne (Belgiassa) sekä Putoavien lehtien ajo lokakuisessa Italiassa.