On olemassa monenlaisia polkupyöriä, koska yksi perusmalli ei sovi kaikkiin eri käyttötarkoituksiin. Esimerkiksi hiekkatie ja asfaltti vaativat erityyppiset pyörät. Hiekkatiellä ihanteellisin ajokki on maastopyörä, kun taas asfaltilla ajamiseen riittää maantiepyörä. Ohessa on esiteltynä erilaisia polkupyörätyyppejä. Pyöriä löytyy peruspyöristä erikoisempiin pyörätyyppeihin, joita käytetään esimerkiksi kilpailutarkoituksiin. Pyöräilymaailma muuttuu jatkuvasti, ja koko ajan kehitelläänkin uudenlaisia pyörämalleja. Kategorioiden välille on tästä syystä lähes mahdotonta vetää tarkkaa rajaa.
Polkupyörä on oivallinen väline kuntoiluun ja erilaisia vaihtoehtoja löytyykin paljon erilaisten tarpeiden mukaan. Pyöräilyn hyötysuhde on erinomainen, sillä polkemisessa käytettävä voima ohjautuu renkaiden pyörittämiseen, jolloin liikekitka on minimaalinen. Perinteinen pyöräily kuluttaa vähemmän energiaa kuin vaikka juokseminen tai kävely. Matka taittuu kuitenkin nopeammin pyörää käytettäessä. Esimerkiksi ajaessaan kilometrin matkaa 16 km/h vauhdilla kuluttaa pyöräilijä 0,9 kilojoulea energiaa per kilogramma. Juoksu taas kuluttaa 4 kilojoulea.
Hybridi, citypyörä ja maastopyörä
Hybridimalliin on lainattu maastopyörän tekniikkaa, jossa retkipyörän runkogeometria yhdistyy isompaan rengaskokoon. Hybridipyörät ovat ihanteellisia pitkiin matkoihin, lenkkitarkoitukseen tai retkeilyyn. Hybridi on ajoasennoltaan citypyörää sporttisempi. Maastoon hybridi ei kuitenkaan sovellu. City- eli kaupunkipyörä sopii puolestaan ihanteellisesti kaupunkiolosuhteisiin ja lyhyille matkoille. Ajoasento on pystyhkö ja vaihteita on 1–11. Maastopyörä on loistava yleispyörä, jolla on myös paljon alalajeja. Maastopyörä soveltuu monenlaisessa maastossa ajamiseen, muttei ole ihanteellinen maantielle.
Tässä listattuna pääpyörätyypit:
- Hybridit
- Citypyörät
- Maastopyörät
- Fitnesspyörät
- BMX
- Maantiepyörät
- Sähköpyörät
Lasten ja nuorten pyörät
Erilaisia vaihtoehtoja pyörissä on siis monia. Perinteisin pyörämalli on maantiepyörä, joka kulkee myös nimellä kilpapyörä. Muita pyörämalleja ovat muun muassa maastopyörä, hybridipyörä, fitnesspyörä, cyclocross-pyörä, retkipyörä, kaupunkipyörä sekä kilpailuun tarkoitetuista pyöristä aika-ajopyörä, triathlonpyörä, ratapyörä, audax-pyörä, alamäkipyörä, BMX-pyörä ja trial-pyörä. Erikoispyöriin lukeutuvat nojapyörä, taittopyörä, tandempyörä, kiinteävälitteinen temppupyörä, läskipyörä ja kickbike eli potkupyörä. Jokaiselle pyöräilijälle siis varmasti löytyy juuri itselle sopiva pyörämalli.
Maantie- ja sähköpyörät
Maantiepyöristä löytyy maastopyörien tapaan eri alalajeja. Maantiepyörä on oivallisin tapa liikkua maanteillä. Maantiepyörässä vaihteita on 16–30, ja sen jarrukahvoissa on integroidut vaihdevivut. Naisille ja miehille on omat mallinsa. Cyclocross-pyörä muistuttaa ulkomuodoltaan maastopyörää, mutta pyörien erot ovat suuret. Cyclocrossia ajetaan välillä hyvinkin vaikeissa maastoissa kilpaa. Sähköpyörä tarkoittaa pyörää sähköavustuksella, sähkömoottorilla pääsee maksimissaan 25 km/h vauhtia. Sähköpyöränä voi toimia lähes minkä tyyppinen pyörä tahansa.